Jeg garanterer dig at du ved hvad du laver efter at du har læst dette.
En sommeraktivitet, som de fleste af os elsker, er at grille. Uanset om du er en passionerede grillmester, eller om du aldrig nogensinde har været i nærheden af åben ild, så kom væk fra den indendørs stegepande og få hænderne på en god gammeldags udendørs grill.
Hvis du lige er begyndt, så er her alt hvad du skal vide, så du kan få alle basisinformationerne omkring at grille, vedligeholde grillen og diverse, samt grill tilbehøret, så du kan komme ordentligt i gang.
Noget af det bedste du kan starte ud med inden du går i gang med at grille maden, er at åbne en god flaske vin. Afhængig af hvad du skal grille, så kan du læse denne guide til den bedste vin for begyndere. Men drik nu ikke for meget inden du går i gang.
Hvilken grill skal man vælge?
Kulgril og gasgril er de to typer griller som man som regel skal vælge imellem. Der er et par ting, som man skal huske, når man skal vælge hvilken slags grill type som passer dig bedst.
1. kulgrill
Denne grill er sandsynligvis den du tænker på, når nogen nævner en grillfest. Disse griller har navnet, fordi man bruger kulbriketter til at varme tingene op. Denne traditionelle grill vil få dig til at føle som en sand grillmester på ingen tid.
Fordele:
- Pris: En kulgrill er som regel relativt billige, og med standardtilbehøret kan du slippe afsted for under 1000 kroner. De dyrere griller som har komfur i siden, varmemålere og automatiske startere kan være en del dyrere, men enhver almindelig grill med det standardtilbehør som hører med, kan du bruge til at lave mad med helt fint, uden at du skal bruge en formue på grillen.
- Smag: Kulgrill entusiaster argumentere for at den røgede smag som en kulgrill skaber, vil gøre det hele arbejdet værd at bruge kulbriketter. Smagen kommer fordi kødet drypper ned på kullet og tilføre kødet en ekstra lækker røget smag.
- Transport: Disse griller er oftere lettere at transportere rundt, grundet de både vejer mindre og er lettere at håndtere. Hvis du ofte flytter rundt på din grill, eller gerne vil have grillen med i barken, så er det en vigtig ting at overveje.
- Temperaturen: Mens gasgriller har en varme som er mere stabil, så bliver en kulgrill som regel en del varmere og derfor kan den let blive brugt til at svitse kødet.
Ulemper:
- Rengøring: Grundet at der er en del aske forbundet med en kulgrill, så kan det blive et værre griseri. En smule kulstøv kan ikke undgås, men ofte så er der en askefanger i bunden som tager det værste sammen med en grillbørste.
- Besværligt: En kulgrill tager lang tid om at starte, og kan tage mellem 15 og 20 minutter at varme op. Derudover så kan det være ret svært at lave mad på en kulgrill eftersom at det er svært at regulere temperaturen på grillen.
Gasgril
Denne type grill bruger gas for at klare jobbet. Den anbefales som en god begynder grill, eftersom den er let at betjene og tilpasse temperaturen på.
Fordele:
- Bekvemmeligt: Det er meget simpelt at tænde grillen med en gasgrill, hvor du kontrollere og starter med håndtag, og kan skrue temperaturen op og ned. Den bliver også varmet op på under 10 minutter, og er relativt hurtig i forhold til kulgrillen.
- Rengøring: Efter at du er færdig med din madlavning, så kan du bare skrue ned for gassen, og slukke for tilførslen af gas, uden at skulle bruge tid på at slukke kullene.
- Sæsonbetonet: Normalt er grill sammenlignet med sommer, men med en gasgrill, kan du grille året rundt, fordi gassen ikke kræver at der er godt vejr.
Ulemper:
- Prisen: De fleste gasgriller kommer med en højere pris, end sin konkurrent kulgrillen, hvor man let kan komme til at betale mange tusinder kroner inklusiv alt tilbehøret til grillen. Du bør dog kunne finde en lidt mere simpel gasgrill til et par tusinde kroner i de fleste detailbutikker, hvis du ikke behøver en helt eksklusiv grill.
- Vedligeholdelse: Nogle gange efter få år, så skal du bruge nogle nye dele til din gasgrill, såsom nye slanger og lignende, som kommer til at koste en smule på den lange bane.
Sådan starter du
Kulgrill:
Inden du starter, så sørg for at grillen er ren, så resterne af den tidligere mad du har haft på grillen, ikke brænder ind i den nye mad du laver. For at starte dine kul, så findes der følgende måder at starte dem på:
- Avispapir kan blive brugt som en billig opstarts måde, men de brændte stykker papir kan gøre det lidt ekstra beskidt.
- En grillstarter kan blive brugt til at få gang i kullene, og der er også mindre rengøring efterfølgende.
- Du kan også bruge en tændstik eller en lighter. Men nogle folk advarer imod at bruge lighter væske eftersom at denne kemiske luft kan gå i kødet, så vi forslå tændstikker i stedet. Som en general regel, så bliveren kulgrill varmere end andre griller på markedet, og de tager 20 til 30 minutter at opnå den højeste varme.
Med en kulgrill, så er det at fortrække at du får så meget for pengene som muligt, for at sikre at dine kulbriketter brænder så længe som muligt. Her findes der flere metoder, hvor du eksempelvis får dine kul til at holde længere, ved ikke at tænde alle kullene på én gang, men lade dem tænde hinanden i stedet for. Alt du skal gøre er at fylde grillstarteren med briketter, og hæld den ene halvdel ud i grillen, og derefter tænd den anden halvdelen af dem. Når kullene er blevet dækket af aske, så kan du sprede asken rundt i grillen, over resten af briketterne. Husk at holde alle luftveje åbne. På den måde, så vil alle briketterne ikke brænde på én gang, og temperaturen vil også forhåbentligt være lavere end med standardmetoden, men også mere stabil.
Når din madlavning af færdig, så luk alle ventilationer og dræb på den måde ilden, og det kul der ikke er brændt, kan blive gemt til næste gang.
Gas:
Gasgrillen bliver hurtig varm, bruger en gassen fra din gasbeholder. Varmen bliver kontrolleret ved at dreje brænderen til et højere eller lavere niveau, med et skruehåndtag som du bare drejer let. Inden du laver maden, så er det vigtigt at tjekke hvor meget gas du har tilbage i beholderen, for at sikre at der er nok gas til den mad du skal tilberede. På mange brændere er der to eller flere madlavnings zoner, hvor man kan have forskellige temperaturer på samme tid.
Sådan gør du den ren
Inden: Hvis det er din første gang nogensinde, hvor du skal lave mad på en ny grill, så vask grillen og delene på den, for at få fjernet alle fremstillingsmaterialerne og potentielle farlige kemikalier, eftersom det ikke er sandsynligt at du gerne vil have smagen af metal i din mad. Her kan det være en fordel at bruge rengøringsmiddel med glycerin. For at sikre at den er fuldstændig ren, til første gang hvor du skal bruge grillen, så kan du tænde grillen uden noget i den, for at brænde resterne væk som du ikke ønsker skal ende i din mad.
Grillens riller bør få olie inden du laver mad, for at sikre at intet hænger fast i disse riller. Hvis der er låg på din grill, så skal du ikke tænde grillen med hætten nede, eftersom du kan risikere at der kommer stikflammer. Grillen bør blive forvarmet i mindst 10 minutter, inden du lægger mad på grillen, for at sikre at den har fået den korrekte temperatur.
Efter:
Den korrekte rengøring af grillen forlænger dens livstid og sørger for at din mad smager frisk. Efter madlavningen, så brug en stålbørste for at fjerne resterne af maden som måtte være tilovers på grillen. Rens grillen mens den stadig er varm, men ikke alt for varm. Du bør tømme askesamleren hver eneste gang du bruger grillen.
Nogle gasgriller har også rengørings indstillinger, hvilket er godt til at brænde madrester som måtte være faldet ned i grillen, men på trods af navnet, så gør disse rengørings indstillinger ikke grillen helt ren, så her bør du skrubbe den med sæbevand og med fordel en melaminsvamp. Rillerne bør blive gjort rene løbende efter få ganges brug. Hvis du laver mad med en gasgrill, så bør din gastank blive slukket efter hver eneste gang, og især i forholdelse med rengøring af grillen af sikkerhedsmæssige årsager.
Hvis din grills maling begynder at ruste, så kan du i de fleste detailbutikker købe grillmaling som får din grill til at se ny ud på ingen tid.
Hvad hvis du spilder på gulvtæppet?
Har du prøvet at spilde noget af fedtet fra grillen eller fra kødet på jorden? Eller har du nogensinde prøvet at tage grillmaden med indenfor, hvor du derefter spilder på gulvtæppet? Så skal du have fat i en tæpperenser som sandsynligvis er noget af det eneste der kan sørge for at fjerne fedtpletterne på gulvtæppet.
Tilbehør til grillen
Nu har du fået en basisviden, og du kan komme videre til de værktøjer til grillen som findes. Sørg for at du starter med alle disse redskaber, da du uden tvivl vil komme til at skulle bruge dem som ny grillmester.
Tang: Muligvis den vigtigste del af dit grilltilbehør, og enhver der vil være grillmester, skal bruge en god tang til at vende og flytte maden efter behov.
Spartel: En spartel kan også bruges til at vende maden med, og bliver som regel brugt, hvis man laver burgere og fisk, eller mad hvor en tang kan skade maden.
Grillhandsker: Undgå at få brændte fingre med en grillhandske, som kan modstå flammerne og varmen. Disse handsker absorbere varmen og sikre at udendørsmadlavningen gør mindre ondt. Den kan naturligvis også bruges til ovnen indenfor.
Sprøjte vandflaske: Hav en vandflaske fyldt med vand i nærheden af grillen, så hvis der kommer nogle uventede flammer, så kan du bekæmpe flammerne ved at sprøjte vand derpå, og holde det under kontrol.
Termometer: Put et termometer i maden, for at sikre at kødet bliver tilberedt til perfektion og med en god temperatur til at spise. Termometre kommer i mange forskellige variationer, og de fungerer ens alle sammen. Dog skal du bruge længere termometre hvis du har nogle store stege i grillen, for at du kan ramme centrum af kødet.
Grill børste: At have en grill børste, vil hjælpe dig med motivation til at gøre din grill ren, direkte efter at du har grillet. De fleste grillbørster er lavet af stål, og er perfekte når grillen er varm, da madresterne lettere kan fjernes.
Grillstarter: En grillstarter reducere behovet for tændvæske, hvilket nogle gange kan give en smag til maden, som man ikke ønsker. Grillstarteren er typisk opretstående metal som tillader dig at lægge dine kul direkte i starteren og tænde briketterne fra bunden.
Grill planke: Når du laver mad som let går i stykker, som eksempelvis fisk, så kan det være svært at lave maden. Hvis man bruger en grill planke over ilden, så kan det være løsningen på disse lidt besværligere måder at lave mad på.
De sidste ord
Husk at hvis du elsker at grille, så kan du sagtens grille året rundt. Det er dog lettere at grille om vinteren, hvis du har en gasgrill, da du ikke skal døje med optændingen, dårligt vejr og vind. Personligt griller jeg året rundt, og dårligt vejr er ikke en hindring.>