Hvad er bedst, kulgrill eller gasgrill – Her er hvad du skal vide

Den ultimative begynderguide til at grille - Grill som en grillmester

Lige siden folk begyndte at grille, så har der været en kamp imellem grill entusiasterne, for at blive enige om hvilken grill der er bedst. Ejerne af kulgrillene har altid ment at deres grilltype var den bedste, mens gasgrill ejerne mente at deres gasgrill var bedst.
Det er sandsynligvis en kamp, som aldrig slutter og de når aldrig til enighed om dette, da det trods alt også er et holdningsspørgsmål.

Men jeg har lavet denne artikel, fordi jeg selv har stået i en situation hvor jeg skulle vælge imellem en kulgrill og en gasgrill og jeg ved at jeg ikke er alene. Det er også en større beslutning, som potentielt kan gøre at du ender med at skulle bruge en masse penge på den forkerte grill, som ikke passer til dine behov og krav alligevel.

Hvad er det bedste valg så? Er der overhoved et korrekt valg? I stedet for at gætte hvad du skal bruge til næste gang du skal lave mad, så har jeg lavet en liste med fordele og ulemper med både gasgrill og kulgrill, så du kan træffe den bedste informerede beslutning til sommer.

Kulgrill

Ifølge nogle hardcore grillfans, så er den eneste rigtige grill, den som bruger kul. Kulgrillen giver en rig og røget smag, som andre typer griller har svært ved at leve op til.

Fordele

Typisk, så opnår kulgriller en højere temperatur end gasgriller. En grill er nødt til at opnå en høj temperatur, for at grille kødet optimalt. Det er intet problem for en kulgrill, eftersom at den kan opnå over 400 grader. Selvom der er gasgriller som kan opnå højere temperaturer, så er gasgriller som regel dem med de højeste temperaturer.

Du får en dejlig og lækker røget smag. Har du nogensinde tænkt over hvordan kulgriller giver så meget smag til maden? Det viser sig, at jo højere varme der er i grillen, er årsagen. Når saften drypper fra din steak, kylling eller grøntsager, ned på de varme kul, så vil disse dryp tilføre en smag af damp og røg som går direkte ind i kødet, og resultere i en unik og lækker smag af kulgrillen.

De er billigere: En almindelig kulgril kan købes for ned til 150 kroner, mens en lidt større model koster omkring 1000 kroner. Der findes naturligvis nogle dyrere modeller, som koster endnu mere, men hvis man sammenligner med en gasgrill, så koster de som regel fra 1000 kroner og op.

Ulemper

De tager længere tid at varme op. Kulgriller tager i gennemsnit 15-20 minutter, for at nå den korrekte temperatur (som ikke inkludere tiden som det tager at få ild i kullene), hvor en gasgrill starter op med det samme, og som tager omkring 10 minutter at nå den korrekte madlavnings temperatur.

 

Kullene koster meget: Hvis man genopfylder en gasflaske, så skal du kun betale 165 kroner og den holder en hel grillsæson, mens en pose kul på 10 kg koster omkring 80 kroner, og kun holder til 3 grill sessioner, hvilket betyder at du kan ende med at betale langt mere end for en gasflaske.

 

Rengøringen er lidt mere besværlig: Modsat kulgrillen som kun skal skrubbes med stålbørsten, så skal kulgrillen tømmes helt for aske inden den kan skrubbes.

Gasgrill

Der er ingen tvivl om at en gasgrill har fordele ved at de er hurtige at starte op, og lette at holde styr på temperaturen med, men denne lethed kommer med en pris, hvor især en weber gasgrill er i den dyrere kategori men nok også den mest kendte grill herhjemme.

Fordele

Let at kontrollere temperaturen. Det er let at tilpasse grillens temperatur, og et håndtag hvor du bare skal dreje for at skrue op eller ned på for at få din grill i gang er bare utroligt let. Det betyder også at hvis du kan lave mad uden at du nogensinde skal flytte rundt på nogle varme kul.

Hurtig at starte op. Med et simpelt tryk på en knap, så kan du tænde for gassen og så vil ilden komme. Efter en hurtig forvarmning, så er du klar til at grille, i stedet for at skulle vente på at dine kul bliver varme.

Den er alsidighed. Med en gasgrill, så kan du let lave lækkert mad, såsom fisk, frugt og grøntsager, uden at du skal tænke på at maden kommer til at smage for meget af røg, som kommer med kulgrillen. Hvis røgen er et ønske du har, så kan du købe en røgboks, som kommer med til nogle gasgriller. Hvis din gasgrill ikke har en, så kan du

Ulemper

Samletiden. Modsat en kulgrill som kan blive sat op på meget kort tid, så kan en gasgrill være en smule mere komplicerede at samle og koble på en gastank.

Sikkerhed. Mens der er nogle sikkerhedsforanstaltninger som man skal følge, med alle former for madlavning, så skal man være ekstra påpasselig når man laver mad med en gasgrill. Du skal altid sikre dig at gastanken sidder ordentligt sat fast uden nogle former for utætheder, du skal sikre at din grill er et par meter væk fra dit hjem, og at din grill er renset for fedt.

Transport: Selvom der findes forskelle størrelser på gasgriller tilgængelige derude, så ville det være ret svært og farligt at tage en fyldt gasflaske med på turen til parken eller stranden.

Plads: For at finde ud af hvilken slags grill som passer dig bedst, så er det en god ide at tænke over hvor grillen skal placeres derhjemme. En lille eller overdækkede plads er ikke det bedste sted for en kulgrill. En Gasgrill producere ikke de samme flammer, og er mere sikker på små områder, mens en kulgrill ryger mere grundet kullene og kan risikere at kaste gløder ud.

Det endelige resultat

Kulgrillen og gasgrillen har begge deres fordele og ulemper, men du er den eneste der kan beslutte hvad der passer bedst til din families og din livsstil. Med så mange lækre opskrifter til grillen, så kan det ikke gå galt, uanset hvad du laver.>