Sådan griller du en perfekt steak til sommer

Sådan griller du en perfekt steak

Vil du gerne lave en saftig og perfekt steak i din egen baghave? Her deler jeg hemmeligheden bag, hvordan du med denne trin for trin guide kan grille den perfekte steak.

En steak der er virkeligt godt grillede, er en smuk ting. Det signalerer at man fejrer noget, uanset om det er en forretnings middag, eller en romantisk middag. Ved at lave den perfekte steak, er en vigtig del på vejen til at blive en seriøs kok. Og uanset om du er typen der elsker en god steak sammen med et glas rødvin, eller går op i din træning og sund kost, så er en god steak helt ideelt.

Sandheden er at alle kan grille en god steak og det er faktisk ikke særligt komplicerede. Her deler vi vores fulde opskrift nedenfor, men vi opmuntrer dig til at huske det vigtigste af den.

Sådan griller du en perfekt steak (2)

Hemmelighederne bag at grille den perfekte steak

1. Kend dit kød

Når du handler ved slagteren, så tag den bedste steak som du har råd til. Det kan være en ribeye eller T-bone steak til grillen som eksempler på gode valg, men du kan også bruge flankesteaks som også er virkeligt lækre. Undgå ’’Filet Mignon’’, fordi de er virkeligt lette at give for meget.

Med ben eller benløs? Folk vælger ofte det benløse kød, fordi det er hurtigere, men med en steak så er forskellen på tilberedningen minimal. På den anden side, så hævder mange at steaks med ben i giver en større smag. For at være ærligt, så kan man nok ikke smage forskel i smagen, selv hvis du prøver mange forskellige slags steaks. Hvad jeg kan sige er, at benene isolere kødet og hjælper med at holde det fugtigt og lækkert.

2. Brug krydderier og giv det tid.

En steak er naturligt meget smagfuld. Men du bør alligevel tilføre krydderier, og gøre det gerne en dag inden du skal bruge kødet, men mindst en time inden du griller steaken. Tilføj salt og peber til kødet inden du griller det, så du giver krydderierne lov til at penetrere ind i kødet. Det hjælper også med at gøre kødet mørt, så det er en win-win.

3. Få overfladen tør og fin

Vil du gerne have det bedste og bruneste ydre på din steak? Så lad overfladen tørre så meget som muligt, eftersom det vil lade steaken få en lækker skorpe. Det ideelle: Lade steaken være udækkede i køleskabet i mindst en hel dag. En lille genvej: Dup steaken tør med papir inden du griller den.

4. Start med lav varme, derefter skrue op for varmen

Du skal ikke blive fristet til at kaste steaken direkte på den højeste varme, for at give kødet en god skorpe. Alt du ender med er at tørre overfladen fuldstændig ud og muligvis brænde den, og lade midten af kødet være råt.

Du skal i stedet starte langsomt ud, og afslutte med fuld varme. Start med at grille på indirekte varme på grillen, hvilket tillader steaken at grille lidt inden du starter med at brune kødet mere seriøst. Stort set til slut, så flyt til direkte varme og sørg for at det ydre bliver lækkert sprødt og brunt.

5. Nyd det

En steak er virkeligt lækkert, og skal virkeligt nydes, og ikke bare kastes ind i munden. Server mindre portioner af det bedste kød som du kan finde, og vælg noget lækkert tilbehør. Kartofler og brød lader dig smage alle de forskellige nuancer, og tilfør eventuelt en salat. Det bedste tilbehør er naturligvis godt selskab (eller en god bog).

Sådan griller du en steak: Den fulde opskrift

Vi bruger ribeye steaks, men denne metode fungerer med alle andre typer kød også.

Ingredienser:

 

  • 1 skefuld hvidløgs pulver
  • 1 skefuld paprika
  • 2 teskeer tørret timian
  • 2 teskeer tørret oregano
  • 1-1/2 teske peber
  • 1-1/2 teske salt
  • 1 teske citron-peber krydderi
  • 1 teske knust rød peber stykker
  • 4 ribeye steaks

 

Sådan griller du en perfekt steak

Trin 1: Giv det krydderi og vent

Læg alle krydderierne sammen i en lille skål, bland dem og fordel dem ud over dine steaks. Prøv at ram alle siderne og pres det ind i kødet.

Lad det stå i mindst 1 time og op til 24 timer. (du bør lade dem stå udækkede.)

Test køkkentippet: Det er naturligvis helt ok at tilføje din egen ynglings krydderi blanding. Har du travlt? Brug mindst salg og peber til din steak.

Trin 2: Dup den tør og lad den stå

Omkring 30 minutter inden du skal grille kødet, så tag steaken ud af kæleskabet. Dup den tør med noget køkkenrulle, for at fjerne den fugtighed det måtte være (men forsøg at undgå at fjerne så meget krydderi som muligt). Lad kødet stå i normal rumtemperatur i et stykke tid, inden du griller det.

Test køkken tip: Jeg fortrækker at putte lidt ekstra salg på, lige inden at kødet kommer på grillen. Dette giver en virkeligt lækker og smagfuld skorpe.

Trin 3: Gør grillen klar

Forvarm grillen. Sørg for at du har nogle indirekte og direkte varmezoner hvis du bruger en kulgrill, så kullet bliver spredt, og hvis du griller med en gasgrill, så nøjes du bare med at åbne for varmen på en del af grillen. Husk at kulgrillen bliver som regel varmere, så grilltiden variere afhængig af varmekilden.

Et godt råd er at giv risten olie, for at undgå at kødet sidder fast.

Trin 4: Grill steaken på lav varme

Placer steaken over mellem indirekte varme. Grill med låget nede indtil kødet bliver 43 grader, hvor du vender det løbende.

Test køkken tip: Vi har alle hørt rygter om at du kun bør vende steaken én gang. Men er det endeligt et godt råd? Vi har faktisk fundet ud af at steaks bliver mere ligeligt stegt, hvis du vender dem et par gange. Du får muligvis ikke de perfekte grillmærker efter rillerne i grillen, men det syntes vi alligevel er et lille offer, som de fleste nok overlever.

Sådan griller du en perfekt steak (3)

Trin 5: Flyt steaken til høj varme

Til at afslutte med, så flyt steaken til direkte varme. Forsæt med at grill steaken til at kødet er færdigt. Et termometer indsættes i den tykkeste del af steaken, indtil du rammer 57 grader for en medium-rare, 60 grader for at få kødet medium, eller 62 grader for at få kødet well done. Du skal huske på at kødet forsætter med at stege kort tid efter at du tager det af grillen.

Test køkken tip: Brug aldrig en gaffel eller noget som kan ødelægge kødet, når du skal vende det eller fjerne det fra grillen. Brug i stedet en grilltang for at sikre at kødet forholder sig saftigt indtil kødet lander på din tallerken. (Et termometer lader noget af saften komme ud, så indsæt det kun én gang i kødet, og få temperaturen, og undgå at lav flere huller i kødet hvis du det er muligt).

Trin 6:  Lad det stå, og skær det derefter ud

Flyt dine steaks til en tallerken med folie for at holde dem varme. Lad dem stå i omkring 5 minutter, inden du begynder at skære i kødet. Dette hjælper alle safterne med at sætte sig i kødet ( i stedet for at det løber ud på skærebrættet eller på serveringstallerenen).

Placer det på en varm tallerken. For at skære kød ud, så skær det på tværs af årene i tykke skiver.>