Vores 13 bedste grill tips til sommer – Bliv en grillmester

Vores 13 bedste grill tips til sommer - Bliv en grillmester

Når vi kommer til sommer, så begynder grillsæsonen og så skal alle grill entusiasterne i gang med deres grill. Jeg er selv en stor grill entusiast og alle vores måltider herhjemme er stort set lavet på en grill næsten året rundt, men særligt om sommeren bliver grillen trukket ekstra meget frem og der bliver inviteret gæster over til en god og lækker omgang grillmad.

Derfor har vi lavet 13 af vores bedste grilltips herhjemme, så du virkeligt kan få gang i din grill til sommer og få de bedste grilloplevelser med venner, familien og kollegaerne.

 

Gas imod kul

Den gamle debat om hvilken grill metode der er ’’bedst’’ involvere mange forskellige årsager, alt fra smagen til prisen, og bekvemmelighed. Selvom der ikke er nogen studier som beviser at nogle af dem er sundere, så brænder gassen renere. Kulgrillene giver mere kuldioxid og sod ud i atmosfæren og bidrager til øget koncenration af ozon. Fra et smagsperspektiv på den anden side, så fortrækker mange folk den mere røget smag, som eftersigne er mere rig på smag fra en kulgrill. Dog er det langt lettere at bruge gasgrillen, og du kan komme i gang på meget kor tid, og du skal ikke frygte at der ryger kul ud over det hele med gasgrillen.

 

Få den varm!

Forvarm din grill i 15-25 minutter inden du begynder at grille, og sørg for at den rammer den korrekte temperatur (og dræber alle bakterier). Din grill bør være omkring 200 til 230 grader for at have høj varme, 175 til 200 mellem-høj varme, 150 til 175 grader for mellem varme og 120 til 150 grader for lav varme. En korrekte opvarmet grill svitser kødet når det får kontakt, og holder det indvendige mørt og lækkert, og undgår at det hænger fast. Selvom at kødet bliver svitset ikke indelukker safterne (modsat manges opfattelse), så giver det en forbedret smag grundet karamellisering.

 

Børst det af

Det er lettere at fjerne rester fra grillen, når den er varm, så brug en grillbørste med langt håndtag som denne for at fjerne resterne af tidligere måltider. Skrap igen efter at du har lavet maden, for at sikre at du får fjernet alle madrester fra grillen hver gang. Det er vigtigt at du får skrabet din grill hver gang du griller, da det også påvirker smagen på din grillmad, og det er ikke sikkert at du syntes at din lækre og møre steak skal smage af den laks du grillede fra dagen før.

 

Få olie på risten

Selv på en ren grill, så kan maden på grillen sidde fast, når man lægger det direkte på rillerne på grillen. Reducer mad der sidder fast, ved at påføre vegetabilsk olie på din varme grillrist med et stykke køkkenrulle. Hold det med en tang og påfør det over alle rillerne (brug ikke oliespray på en varm grill). Det gør at du kan fjerne det mest mad fra grillen uden at halvdelen stadig sidder imellem rillerne. Særligt fisk som laks kan gå let i stykker, og her bør du især oliere din grills grillrist ordenligt for at undgå at du kun får en halv laks i stedet.

 

Sikkerheden først

Sikkerheden når man laver mad er en topprioritet, så husk disse simple regler, hvor du altid skal have adskilte dine skærebræt, så du ikke får dit rå kød blandet med færdiglavet mad. Sørg for at få din mad i køleskabet, når du har marineret det. Hvis du gerne vil undgå at du skal genbruge det spækbræt du skære kød med, så husk altid at have 2-3 spækbræt for ikke at blive tvunget til at skulle genbruge dem hvis du har travlt. Især kød har ikke godt af at stå ude i for lang tid, så hvis i har nogle rester på bordet, som i ikke får spist, så sørg for at få dem sat i køleskabet, så de ikke står i varmen i for lang tid og bliver dårlige.

 

Mariner dit kød

Marinade gør andet end at tilføre mere smag til kødet. Det hæmmer dannelsen af ​​potentielt kræftfremkaldende HCA’er (heterocykliske aminer), hvilket findes i rødt kød og fisk. Ifølge en undersøgelse i USA kan marinade af kødet reducere HCA formationen med helt op til mellem 92 til 99%.

 

Brug en grillstarter

En grillstarter som denne kan gøre det let som en leg at starte en kulgrill. Bare placer noget papir som er krøllet sammen i bunden af grillstarteren, fyld grillstarteren med kul og tænd ild i papiret. Efter omkring 20 minutter, så er kullene klar til at blive spredt ligeligt fordelt ud over bunden af grillen. Ingen problemer med optænding, ingen lighter væske, ingen perfekt pyramide er krævet for at det lykkes. Det er klart den letteste måde at få tændt op i sin grill og selv en hel nybegynder kan finde du af det, uden at komme ind i problemer. Hvis du vil imponere vennerne og ikke begå dummefejl, så køb en grillstarter og drop undskyldningerne.

 

Er det færdigt?

Vil du gerne undgå at stå og kigge på kødet, og ikke have nogen ide om hvor langt kødet er fra at være færdigt? Den bedste måde at tjekke om dit protein er fuldstændig færdiglavet, er ved at tjekke den indre temperatur. Du kan bedst tjekke den indre temperatur med et stemetermometer som dette. Det er dog meget vigtigt at du sætter termometret ind i kødet, hvor det er tykkest, og forsøger at ramme så tæt på midten som muligt, da det er der hvor du får det korrekte billede af hvor varmt kødet er indvendigt.

 

Brug en grillbakke

Brug en grillbakke til mad som muligvis kan falde igennem grillristerne, eller som er for skrøbelige at vende på grillristerne såsom eksempelvis fisk, grøntsager, frugt, tofu osv. Når du først har prøvet at din laks sidder fast på rillerne efter du har forsøgt at vende den, så kan du ikke leve uden en grillbakke. Vi anbefaler denne grillbakke

 

Håndtesten

For at mærke om din grill er varm nok uden at bruge et termometer, så placer dine hænder cirka 10-12 cm fra grillristen og hvis du er nød til at fjerne dine hænder efter 2 sekunder så er varmen på sit højeste, og efter 5 sekunder så er den mellemvarm og hvis du kan have dine hænder der i 10 sekunder så er varmen lav. Det er naturligvis bare en tommelfingerregel, men brug den til at blære dig foran dine venner, så de virkeligt kan se at du har styr på situationen, når du skal føre dig frem som en sand grillmester, og giv gerne dette grilltip videre.

 

Tæm flammerne

Vilde flammer sker ofte hvis fedtet drypper ned på varmekilden i grillen, og laver derfor flammer. Dette gør at kødet kan blive brændt og kan også give en smag af ’’flammer’’ men kan også gøre at kødet bliver færdigt på overfladen, mens det ikke er blevet grillet færdigt inderst i kødet, så du ender med råt kød i midten, eller er nødt til at givet kødet for meget tid så det bliver helt tørt, fordi du ikke vil have råd kød.

For at reducere disse flammer, så vælg kød med begrænset fedt og skær overskydende fedt af kødet. Husk også at have en sprøjteflaske med vand i nærheden af grillen, for hurtigt at kunne fjerne uventede flapper.

 

Lad det hvile

Lad det færdige kød hvilke på en ren tallerken, overdækkede af folie i omkring 10 minutter inden du skære kødet ud, for at alle safterne kan få lov at sætte sig i kødet. Det gør også at du undgå at der flyder en masse væske ud af kødet og ned på din tallerken når du spiser, som ofte er ret irriterende da alt andet på tallerkenen bliver søbet ind i væske.

 

Hav alt klart

Når du skal i gang med at grille, så er det en god ide at have alle tingene klar til når du skal i gang. Det er nemlig et problem, hvis du står og skal bruge nogle ting inde i køkkenet, mens grillen er i gang eftersom du risikere at maden får alt for lang tid, og bliver brændt i stedet. Når du skal i gang med at grille, så er et af de vigtigste tips at tage alt dit tilbehør til grillen med ud såsom din pensel, spartel, tang, krydderi og alt maden samt nogle rene tallerkner som du kan placere maden på når du er færdig.

 

Stop i ordentlig tid

Det er vigtigt at holde øje med kødet, for at sikre dig at du har helt styr over hvornår du skal tage det af grillen. Der findes mange tips derude til hvornår maden er færdig, som eksempelvis hvis du trykker let på et stykke kylling, så skal det helst give let efter, hvis du bruger en fingerspids eftersom det betyder at det stadig er saftigt. Dog er det letteste naturligvis at du anskaffer dig et stegetermometer som dette, så du kan sikre dig at din mad bliver lavet helt perfekt på grillen.

 

Lav dine egne grillspyd og få din egen smag i dem

Hvis du skal bruge grillspyd til din grillmad, så er der et tip som ikke særligt mange kender. Men hvis du virkeligt vil give dine gæster en smagsoplevelse, så kan du marinere dine grillspyd så de kan give smagen videre til dit kød og dine grøntsager. Det er rimelig let at lave dem selv og du kan også lave dem på forkant, så de ligger klar i køleskabet til når de skal bruges.

Opskriften er følgende:

  1. Læg dine træspyd i vand i cirka 20-30 minutter.
  2. Derefter skal du lave din egen lage med f.eks. olie, chili, salg, rosmarin og hvad du ellers har lyst til at marinere dem med. Hæld det i en plastikpose.
  3. Tag derefter dine træspyd op af vandet og dup dem tørre.
  4. Nu skal de i din hjemmelavede lage, hvorefter du lukker plastikposen og lader dem trække imellem en og to timer inden de bruges.
  5. Nu er dine hjemmelavede grillspyd klar til brug og du kan nu komme i gang.