Det er let at tænde kullene og få tændt en kulgrill når du har den rigtige basisviden. Ild er smitsomt, så det er vigtigt at du holder briketterne tæt sammen, eftersom at det vil hjælpe med at sprede ilden fra kul til kul let, så de er hurtigere klar til brug.
Men hvilken metode er letteste til at få tændt op i kullene, og hvilken er den rigtige for dig? Der findes forskellige metoder, men jeg har 2 forskellige måder at tænde op i kullene på, for at gøre det mest effektiv. Der findes helt bestemt måder at tænde sin grill op på derude, men disse to har jeg fundet ud af fungere godt for mig.
Metode 1: Tænd dine kul med en grillstarter
Dette simple grill tilbehør bruger papir, og som regel er det bare simpelt avispapir til at tænde kullene. Kullene bliver holdt sammen af grillstarteren, som endeligt blot er en metalcylinder. Kullene er over flammerne, så kanterne hurtigt tændes og hjælper med at tænde nabokullene.
Trin 1. Fyld grillstarteren med kul
Fyld grillstarteren med den korrekte mængde kul. En standard grillstarter kan have omkring 100 briketter inden i. Men du skal nok ikke bruge så mange, og kan med stor sandsynlighed nøjes med en smule mindre afhængig af hvor stor din grill er.
Trin 2. Brug avispapir og tænd det.
Brug en eller to lag avispapir, og følg instruktionerne på grillstarteren. Tænd avispapiret på flere forskellige steder, for at sikre at ilden får ordentlig fat. Mens avispapiret brænder i kammeret nedenfor, så vil flammerne tænde kanterne på kullene eftersom at flammerne kommer opad mod kullet. Du kan også lige kigge igennem ventilationen for at tjekke om ilden har fået fat i kullene, og se om kullets kanter er begyndt at blive grå. Hvis kullene ikke er startet, så brænd et andet stykke papir. Du kan også dyppe avispapiret i almindeligt madlavningsolie for at få det til at brænde længere.
Trin 3. Når du kan se flammerne på toppen, så hænd kullene ud i grillen
Efter omkring 10 minutter, så vil du se kullene begynde at gløde igennem ventilationen og flammerne begynder at komme op over det øverste lag kul. Hæld dem i en bunke på grillen og vent indtil kullene er dækkede af aske og er grå i farven. Derefter skal du sprede kullene ud. Hele denne proces tager omkring 15 minutter.
Metode 2: Sådan tænder man en grill uden grillstarter
Denne metode er meget afprøvede igennem tiden, og den fungerer også rigtig godt til at få gang i dine kul. Her er nogle tips til at bruge lightervæske eller tændvæske mere sikkert så du kan tænde din grill uden din grillstarter, så du undgår at det bliver farligt og ender i en eksplosion.
Trin 1. Lav en bunke med kullene
Sæt kullene i en bunke eller lav en pyramide, som hjælper med kul til kul kontakten, og som også sørger for at ilden spreder sig lettere og hurtigere. Når kullene ligger op ad hinanden, så opstår der nemlig en kædereaktion hvor kullene der ligger side om side antænder hinanden.
Trin 2. Tilfør lightervæske til bunken med kul og tænd dem med det samme.
Forsigtigt sprøjt med lightervæsken på toppen og siderne og tænd direkte efter du har tilført lightervæsken til kullene. Du må aldrig sprøjte lightervæske på kul der er er ild i eller er varme, da der kan opstå en eksplosion grundet flammerne kan antænde selve flasken med lightervæsken.
Trin 3. Kullene er klar, når de er dækket med grå aske
Efter at væsken er brændt væk, så vil kanterne på kullene er begynde at blive grå. Eftersom kullene forsætter med at brænde, så vil asken sprede sig til de andre briketter. Når de fleste af dem er dækket med aske, så er kullene klar til at blive spredt. Hele processen tager omkring 15 minutter, og så er du i gang.
Hvordan tænder man grillen lettest?
Hvis jeg skal vælge hvad der er lettest, når jeg skal tænde grillen, så vil jeg uden tvivl sige at metode 1, hvor man bruger en grillstarter til at få tændt op i sin grill. Det er lettet, fordi man får mere kontrol over sine kul og selve optændingen passer endeligt sig selv. Når man tænder op i sin grill med en grillstarter, så kan man også koncentrere sig om madlavningen, da kullene starter sig selv og man bare skal vente på at de bliver klar til grillning.
Hvordan laver man hurtig optænding af grill?
Når du skal lave en hurtig optænding af din grill, så kan du vælge at bruge en grillstarter, hvor du lægger godt med avispapir i bunden af den og hvor der bliver hændt en smule lightervæske eller tændvæske over og derefter bliver de overhældt med et lille lag kul, som også får en smule lighter eller tændvæske på sig. Derefter fylder du grillstarteren op med resten af kullene. Når du så går i gang med at tænde avispapiret, så kommer der endnu hurtigere gang i kullene og du bør kunne lave en optænding af din grill på omkring 10 minutter, hvilket næsten er lige så hurtigt som en gasgrill.
Hvor lang tid tager det at tænde grillen med en grillstarter?
Når du har lagt papir i bunden af din grillstarter, og hældt kullene ovenpå, så tænder du op i grillstarteren fra bunden så går der cirka 10-15 minutter før kullene har nået at blive grå af asken, og derefter er de klar til brug på din grill. Du ved at kullene er klar, når kullene i toppen er begyndt at blive grå. Derefter er kullene klar til at blive fordelt på grillen.
Hvad er hurtigst at starte, kulgrill eller gasgrill?
Her er der ingen tvivl om at hvis man har en travl hverdag, og ikke har særligt meget tid i sin hverdag, så er en kulgrill nok ikke det bedste valg. Her bør man nok i stedet vælge en gasgrill, da du med et enkelt tryk på en knap kan tænde for grillen og så bliver den varmet op. Her skal du vente i omkring 5 minutter og så har den opnået en relativt høj varme og efter maksimalt 10 minutter så har grillen som regel opnået sin maksimale temperatur og er grillklar.
Find din grillstarter her – Se deres store udvalg af grilltilbehør her
Relaterede artikler:
Den ultimative begynderguide til at grille – Grill som en grillmester
Hvad er bedst, kulgrill eller gasgrill – Her er hvad du skal vide
Vores 13 bedste grill tips til sommer – Bliv en grillmester>