Der findes mange skrækscenarier, som en garvet kender af ganen, med gru ville kunne fremhæve. Ét af disse, der mangen en gang holder grillentusiaster vågen om natten, er spørgsmålet om at vælge det rette tilbør. Der findes mange måder, at spise på, men mindst lige så mange, at tilberede på. Mængden af mad er ikke alt; det er måske snarere maden i mængden, der er det afgørende. Så hvordan undgår man, at blive opslugt af den mad der skal sluges? Her er nogle forslag til tilbørligt tilbehør, og alt hvad der hører sig til.
Hvordan kan grilltilbehør sammensættes?
Når der grilles, falder valget ofte på de mange varianter af kød, som med stor iver og velbehag smides på danske grille, og syder i kor på briketternes foranledning. Det kan være fedt, at være mættet, af mættet fedt, foruden de mange vitaminer, mineraler og proteiner, som diverse kødsortimenter indeholder. Men før dyrene røg sig en tur, og røg på grillen, udskilte de CO2, som planterne absorberer. Ved at optage planterne i dit grillsortiment, kan du absorbere skylden ved de kødelige lyster i en velanrettet salat, og tilmed kan der suppleres med forskellige afgrøder, deriblandt kartoflen, der ved siden af ris, hvede og majs, er blandt de mest dyrkede på denne vor righoldige jord. Urter er navnlig kendt, igennem historien, for alskens helbredende egenskaber. Hvorfor da ikke brede det hele lidt ud, og besmykke grillscenariet med disse naturens egne ædelstene! Et eksempel kunne være en klassisk kold kartoffelsalat.
Hvorfor sammensætte grilltilbehøret forskelligt?
Det kunne synes, at være et godt spørgsmål, hvorfor det nu er så godt, at sammensætte maden på forskellig vis? Mennesket er et vanedyr, og med vanen kommer forventningens glæde. Forventningen kan tage mange former, et genkendelig smag, en velkendt ansigt eller velklingende lyde. Af disse sidste, er den første og sidste væsentlige bestanddele, af grillmadens forventning. Lamme, okse, eller svinekoteletterne får den velkendte lyd, og smager antageligvis også velkendt. Med vanen kommer dog også forventningens dovenskab, og at maden skal smage, som den altid har smagt. Men før grillens opfindelse i det sidste århundrede, og den foretrukne spise enten måtte plukkes fra skoven, eller steges over en sagte ild, var omstændighederne ikke nødvendigvis til, at den gode opskrift kunne følges. Selvom grillmad er bekvemt, og man ikke behøver, at have grønne fingre, for at tilberede en salat, så er det ingen smal sag at lade sig overraske. Dette kan man gøre som opdagelsesrejsende – ikke med skib, mandskab og søkort, men ved at eksperimentere med sin mad og sine opskrifter, så det vanlige, hjemlige terræn, gøres dragende påny.
Er mad selskabeligt, og er mad andet end tilbehør?
Når der snakkes om mad, som tilbehør, er det nemt at overse de væsentligste forhold, der gør grillmad til en oplevelse. Her tænker vi muligvis straks på velkendte remedier, såsom først og fremmest en ordentlig grill, gode grillhandsker, grilltang, grillbørste og hvad det bemestrende hjerte ellers kan begære. Der er dog langt mere subtile forhold, der spiller en overordentlig væsentlig rolle, når det kommer til, om det i det hele taget er en fornøjelse, at indtage sin mad – og ikke mindst at lave den . Dette er selskabet, først og fremmest det gode selskab – ikke det fine, forstås. Men hvad er da det gode selskab, og i hvilken forstand er det tilrådeligt, at bære dette in mente, når man indlader sig på sit grillmæssige forehavende? De normer, der gør sig gældende, når madlavning er involveret, kan være svære at afkode. Naturligvis er en vis arbejdsdeling, en passende tid og en passende spise, nødvendige. Men hvad med den rette anledning? Grillmad, som så mange andre gange når mennesket tilbereder sin mad, behøver ikke at være særligt. De fleste af os ville næppe betænke, hvorfor det er, vi laver mad som vi gør. Alligevel er madlavning ofte som et ritual: det kan udføres godt eller dårligt – nogle gange rædselsfuldt, andre gange til beundringsværdig perfektion Nogle gange ender det ud i en romantisk middag, hvor du skifter grilltilbehøret som en grilltang ud, med dildoer i sengen. Det altafgørende her, er ikke blot at følge opskriften, men at følge stemningen. Hvem end der anretter, behøver nogen at anrette noget til. Derfor er det gode selskab, ligesom det spiselige opbud, en ligeså stor del af det samlede tilbehør. Husk derfor, at med en god opskrift hører altid godt selskab.>