Sådan kan du få gavn af din grill året rundt

Sådan kan du få gavn af din grill året rundt

Ser du år efter år frem til, at du kan stille grillen frem på terrassen og nyde duften af et grillet måltid? Sommertid er lig med grilltid med venner og familie i haven, og grillmad bliver typisk forbundet med sommerretter såsom grillpøser med kartoffelsalat, grillspyd med kød og grønt, grillede majs. Men faktisk er grillen ikke kun forbeholdt sommeren, og du kan uden problemer drage nytte af din grill året rundt. Det gælder blot om at tænke i kreative baner og sammensætte en grillmenu bestående af årstidens råvarer og kombinere råvarerne med den unikke og letrøgede smag, som grillen bidrager med. I dette blogindlæg får du inspiration til, hvad du kan lave på grillen året rundt.

 

Stil grillen frem – også selvom der er rim på græsset

Når du ruller gardinerne op en tidlig morgen og ser, at der rim på græsset, er det første, du tænker på, formentligt ikke, at du skal finde grillen frem. Ikke desto mindre kan du sagtens stille grillen på sin faste plads på terrassen. Du skal dog huske at du aldrig må stille din grill på underlag af eksempelvis flis, såsom barkflis som mange har i deres haver. Her bør du i stedet vælge underlag af eksempelvis granitskærver som du eksempelvis kan købe hos havehandel.dk. Du kan nemlig sagtens udnytte grillens egenskaber og fordele i hverdagen året rundt. Grillen kan sågar være med til at pifte ethvert måltid op, da den giver en anden smag end eksempelvis tilberedning i ovnen. Derudover er det praktisk at grille. Du sviner og roder mindre i køkkenet, huset bliver ikke emmet til af mados, og du kan lade maden passe sig selv under tilberedning. Lyder det som en kold fornøjelse at tilberede aftensmaden udenfor? Tænk blot på, at grillens varme vil lune om din kolde næse og fingre, og at de blussende kul skaber hygge.

 

Regulér temperaturen og få et mere saftigt stegeresultat

Ikke nok med at det er mere praktisk at bruge grillen fremfor ovnen eller kogepladen, når aftensmåltidet skal kreeres. Hvis du benytter grillen på de køligere dage, kan du opleve, at det er nemmere at styre grillens temperatur sammenlignet med på en varm sommerdag. Netop de bedre muligheder for temperaturregulering er vigtigt, hvis du skal langtidsstege oksestegen eller ryge et godt stykke laks eller en anden form for fisk. Derudover giver du kød, fisk og fjerkræ en mere spændende og intens smag, hvis du bruger grillen. Du er sikkert bekendt med, at når du bruger ovnen, foregår tilberedning ved en konstant temperatur under hele tilberedningen. Når du griller, vil grillens ventilation sørge for, at kødet får frisk luft. Det giver ikke kun en god smag, men sørger også for, at du får et saftigt stegeresultat.

 

Hent inspiration til grillmenuen fra sæsonens råvarer

Hvis du har svært ved at gennemskue, hvordan du skal bruge grillen om vinteren, kan du lade dig inspirere af sæsonens råvarer. Er du i tvivl om, hvilke råvarer du skal gå efter fra sæson til sæson, kan du finde en oversigt over de mest populære råvarer her og se, hvornår du får den bedste smagsoplevelse med netop denne vare. Ved at bruge de råvarer der er i sæson, får du rig mulighed for at eksperimentere med nye smage og konsistenser. Grilltilberedning vil nemlig give et andet resultat end tilberedning i ovn eller ved stegning på en pande. Prøv eksempelvis at komme rudfrugter på grillen om efteråret. Du vil opleve, at rodfrugterne kommer til sin ret på en helt anden måde. At bruge grillen året rundt kan ’tvinge’ dig til at tænke i sæson, hvilket også har en positiv effekt på madbudgettet. Sæsonens varer er billige, og du får en bedre smag for pengene.

 

Vinterretter på grillen

Duften af simreretter og retternes lunende effekt er ikke til at modstå på en kold vinterdag eller en blæsende efterårsdag. Er du vant til at lave den samme opskrift i en gryde eller i en stegeso, kan du tænke i mere kreative baner ved at flytte tilberedningstiden ud på grillen. Grillen tillader, at du kan brune ’hårdt’, hvilket giver ekstra smag til retten. Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at du skal have en gryde – og gerne en i støbejern – der kan tåle grillens høje varme. Placér kul, så du kommer til at tilberede ved indirekte varme. Læg låg på gryden og på grillen, lad retten simre og glæd dig til en velsmagende og varmende ret. Foruden gryderetter kan du også lave supper på grillen. Igen vil det bidrage til en anden og mere intenssmag, end du er vant til, at en suppe får, hvis du laver den på komfuret.

 

Brug grillen og imponér dine gæster

Skal du have gæster, og vil du gerne servere en gennemtænkt ret? Igen kan det være oplagt at tænde op i grillen – både af praktiske og smagsmæssige årsager. Tilbereder du udendørs på grillen, frigiver du en masse plads i køkkenet, og du kan minimere køkkenrod. Skal du lave mad til mange mennesker, kan det være en løsning at tilberede kød, fjerkræ eller fisk på grillen og frigive køkkenpladsen og -redskaberne til noget andet. Det kan også være, du har fået til opgave at stå for julemenuen eller flere lune retter til julefrokosten. Men hvad gør du, når du kun har én ovn? Ved at bruge grillen til enten flæskestegen eller anden kan du imponere dine gæster med en veltilberedt og velsmagende julemiddag – med et twist af en letrøget smag.>