Hvis du gerne vil forlænge levetiden på din grill, så er det vigtigt at du vedligeholder din grill ordentlig. Jeg har selv grillet i mange år, og har efterhånden også haft en grill eller to, og gang på gang har forsøgt at holde dem rimelig rene, men det er som om man mister interessen for at rengøre sin grill, når den ikke er splinterny mere. Især den tid man bruger på at vedligeholde sin grill, føler man ikke man har efter at grillen er et år eller to gammel, hvilket er ret skørt eftersom det faktisk ikke behøver at tage mere end 5 minutter at gøre.
Hvis du også gerne vil blive bedre til at vedligeholde din grill, og måske også søger nogle måder at gøre det hurtigere på, så bør du læse videre.
Forårsrengøring af din grill
- Hvis asken eller madresterne fra på grill stadig sidder fast fra sidste år, så kom af med dem. Vask låget og indvendigt i grillen med varmt vand med vaskepulver, og brug ståluld til de rester som sidder godt fast. Rens risterne og tør dem efterfølgende.
- Inden din første madlavning, så tænd op i grillen og varm i omkring 30 minutter. Derefter skrap grillens riste med en lang stålbørste såsom denne grillbørste på 30 cm. Igennem resten af sæsonen, så skal du bruge stålbørsten både før og efter du laver mad.
- Efter grillsæsonen er slut, så smid asken og madresterne væk, som måtte være tilbage i grillen, og rens risterne i grillen af en sidste gang, inden du pakker grillen væk for vinteren.
Rengøring og oliering af din grillrist
For at undgå at din mad hæger fat i grillens rist, så er det vigtigt at du renser risten og giver den olie, så maden ikke hænger fast fremover. Hvis du gør det, så bliver grillen mere hygiejnisk, gør det lettere at vende maden på grillen, og vigtigst af alt, så giver det også din mad flotte grillmærker. Gentag rengøringen og olie processen når du er færdig med at lave mad. Det er lettere at rengøre en ren grill, og olien hjælper med at modvirke kommende rust.
- For at gøre risten ren, så skal du foropvarm grillen og når den er varm, så børst risten med en grillbørste med langt håndtag så du ikke brænder dig. Hvis du ikke har en grillbørste, så kan du også bruge noget sølvpapir som bliver krøllet sammen, da de har samme effekt. Hvis du vælger at gøre det, så skal du dog passe på dine fingre hvis grillen er meget varm, da du let kan brænde dig. Lav gerne en bold med krøllet sølvpapir i det tilfælde.
- Når du skal give risten på grillen olie, så fold et stykke køkkenrulle, og dyb det i en skål med vegetabilsk olie eller olivenolie. Derefter skal du køre papiret med olien over risten på grillen med en tang med langt håndtag (igen, så du ikke brænder dig). Gør det meget forsigtigt, for at undgå at olien falder ned i kullene på din kulgrill eller ned i ilden på gasgrillen.
- Du kan også gøre risten fedtet med et stykke bacon eller fedt fra en steak.
Forny din grill med en ny rist
Få din grill til at se fuldstændig ny ud, ved blot at udskifte den mest nødvendige del af grillen, som oftest er selve grillristen. Når din stålbørste ikke længere kan fjerne resterne på risten, så forær dig selv en flot og ny erstatning, og stop kampen med den fordømte grillrist (i hvert fald i de kommende sæsoner). En ny grillrist koster ikke særligt meget, og en grillrist som denne kan give din grill et helt nyt look.
Sådan vedligeholder du en gasgrill
Et par simple trin, til at holde din gasgrill i topform.
Når sæsonen starter
Rengøre brændere og slanger
Sørg for at gastanken er slukket. Fjern alle ristene på grillen, og forsigtigt aftag slangerne fra gastanken og brænderen. Rengør slangerne med varmt sæbevand og brug et viskestykke til at tørre det hele. Tør brænderne rene med en fugtig klud. Brug et viskestykke til at tørre hullerne hvor gassen kommer ud af i brænderne, og derefter ren alle hullerne med en tandstik.
Vask grillen
Først så skal du dække alle gasventilerne med sølvpapir, for at beskytte forbindelserne. Vask grillens indvendige og udvendige overflade, med en lang stålbørste og varmt sæbevand. Rens grundigt, og tør det hele af med et viskestykke. Når dette er gjort, så sæt alle gasslangerne og brænderne til igen.
Rengør grillristen
Lad grillen køle ned, efter at du har brændt resterne på risten af. Fjern grillristen og skrub dem med vand med en stålbørste med langt håndtag, og varmt sæbevand. Derefter tør med et viskestykke og gør det med de andre grillriste.
Tjek gasniveauet i flasken
Tjek hvor meget gas der er tilbage i gasflasken, og udskift hvis det er nødvendigt. Du kan få udskiftet din gasflaske hos den lokale tank, men også i mange butikker er det muligt at få byttet den tomme til en ny for billige penge.
Under hele grillsæsonen
Brænd grillresterne af grillristen
Igennem hele grillsæsonen, så vil din grillrist blive fedtet til, og der vil uden tvivl komme flere madrester som er brændt ind i grillristen. Når du har forsøgt at fjerne det med din grillbørste, så vend grillristene om, luk låget i og tænd grillen på fuld varme i 15 minutter.
Når sæsonen slutter
Brænd fedtet af
Ligesom du gjorde i starten af sæsonen, så vend grillristene omvendt, luk låget på grillen og tænd grillen på høj varme i 15 minutter. Derefter lad dem køle af.
Rengør grillristen
Fjern grillristen fra grillen når de er kølet af, og skrub dem med varmt sæbevand og en stålbørste og derefter tør dem med et viskestykke og sæt dem ind i grillen igen.
Rengør brændere og slangerne
Sluk gasflasken og fjern forsigtigt gasslangerne og brænderne og gør dem rent som beskrevet længere oppe, og tør efter med et viskestykke og læg dem til side.
Vask grillen med en lang grillbørste og varmt sæbevand
Sørg for at sikre at gasventilen er dækket med sølvpapir. Rens grundigt og tør med et viskestykke. Derefter sætter du gasslangerne fast igen sammen med brænderne på grillen.
Opbevar grillen
Hvis du opbevare grillen udenfor, så pas på grillens ydre med et overtræk til gasgrillen. Du skal holde gasflasken sat til grillen under dækket også. Hvis du opbevare grillen indendørs, så tag gasflasken af og lad den stå udenfor i opret position i et overdækket område. Dæk dækslet på gasflasken for at undgå insekter.
Sådan vedligeholder du en Kulgrill
Her er nogle få simple trin til at opbevare din kulgrill og holde den i topform.
Når sæsonen begynder.
Fjern alt asken
Hvis du har nogle rester af aske fra sidste sæson, så afskaf dem.
Rengør risten
Inden du har din første grillaften, så få gang i ilden i grillen og hav den tændt i 30 minutter. Derefter brug en grillbørste med langt håndtag til at skrabe de rester af mad som måtte være tilbage på grillristen. Hvis du ikke har en grillbørste, så brug en sølvpapirskugle, som du holder i en tang med langt håndtag, så du undgår at brænde fingrene.
Vask grillen
Vask ydersiden af grillen med varmt sæbevand. Brug ståluld og sæbe til at fjerne skidtet indeni grillen, hvorefter du renser og tørre grillen igen.
Køb et lager af kul
Start grillsæsonen ordentlig ud ved at købe et lager af kul. Mængden variere af hvor ofte du griller, men når du alligevel skal købe kul, så køb dem i større mængder, da der ofte er mange penge at spare på den måde.
Hver gang du griller
Tjek dit kul lager
Sørg for at holde styr på dit kul lager, så du kan købe flere ind til når du skal grille næste gang.
Rengør grillens riste
Forvarm grillen, og når den er varm så brug en grillbørste med et lang håndtag.
Giv grillristen olie
Undgå at maden hænger fast på grillen. Fold noget køkkenrulle og dyb det i olie, i form af vegetabilsk olie eller olivenolie. Gør det forsigtigt for at undgå at der drybber olie ned i kullene. Du kan også bruge noget bacon eller steak fedt til at fedte grillens rist ind. Gør det igen når du er færdig med madlavningen, for at undgå at den ruster.
Når sæsonen slutter
Smid asken ud
Fjern alt asken når de er kolde, og derefter afskaf det.
Dæk grillen til
Du skal ikke vaske grillen eller grillens rist før starten af næste sæson. Lad gerne fedtet og olien være på indtil næste forår for at undgå at metallet ruster.
Relaterede artikler
Pengeskole.dk – De bedste måder at tjene penge på
Hvad er bedst, kulgrill eller gasgrill – Her er hvad du skal vide
Vores 13 bedste grill tips til sommer – Bliv en grillmester
Grill tilbehør – 7 ting som du ikke kan leve uden – Grilludstyr til grillsæsonen>