Sådan bruger du et rotisseri – tips og teknikker

Sådan bruger du en rotisseri - tips og teknikker

Jeg elsker mit rotisseri. Der er noget ekstra arbejde forbundet med at grille med et rotisseri og du kan ikke bare klaske kødet på grillen. Men det er det hele værd. Her er mine 11 trin til at du kan bruge et rotisseri til din grill, så selv en nybegynder kan komme i gang med dette fantastiske tilbehør til grillen.

Du har brug for:

  • En grill med mulighed for rotisseri (gaflen, motoren, stålspyd og lignende)
  • Grillsnor
  • Grillhandsker
  • Noget at bruge rotisseriet til, såsom eksempelvis kylling.
  1. Bind kødet ind og sæt det på spyd

Uanset hvad du griller på dit rotisseri, så er det en god ide at binde ind først. Det kan godt ske at et rotisseri drejer stille og roligt rundt, men det kød du griller kan stadig falde fra hinanden og gå i stykker, hvis det ikke bliver bundet ordentlig sammen.

Sørg for at sikre kødet med et grillspyd, som du presset kødet ind i. Du vil som sagt ikke have et kødet går i stykker undervejs.

Hvis du gerne vil vide hvordan du eksempelvis binder kylling ind, så se videoen nedenfor.

  1. Test

Sørg for at teste om du mad kan dreje frit rundt på rotisseriet. Det er meget vigtigt at du finder ud af dette ved at teste det inden du overhoved har fået forvarmet ovnen.

  1. Sæt grillen op til indirekte varme med en dryppande i midten af grillen

På en kulgrill, så skal du tænde kullene, og derefter sæt dem i 2 bunker i siderne. Hvis din grill har kulkurve i siderne, så er det helt perfekt til formålet. Sæt dryppanden på kullene imellem disse bunker med kul. Derefter skal du putte rotisseri ringen på grillen og sørge for at den sidder ordenligt fast.

På en gasgrill, så skal du fjerne grillens riller, og derefter forvarm grillen med alle brænderne på høj varme i 15 minutter. Derefter så skal du slukke alle brænderne i midten af grillen, og lade de to yderste brændere på gasgrillen på mellem varme og sætte dryppanden i midten af grillen. Hvis du har en rotisseri brænder, så er det nu at du skal tænde den. Pres knappen ned, indtil brænderen starter og hold den nede i 20 sekunder, indtil den er tændt.

Uanset hvad du laver af mad, så brug indirekte mellem-lav varme og temperaturen bør være omkring 175 grader varmt.

 

  1. Monter motoren på grillen.

Sæt rotisseriets motor fast på monteringsbeslaget, sæt den på og tænd og sluk motoren for at sikre at den virker.

  1. Åben låget på grillen

Gør det nu, inden du sætter spyddet på, da du ikke har lyst til at fumle et langt metalspyd med en tung steg i midten med en enkelt hånd, mens du forsøger at åbne låget på grillen med den anden hånd.

  1. Monter spydet på rotisseriets beslag

Tag fat i spyddet med en grillhandske. Sæt spyddet fast i rotisseriets motors motor. Sæt spyddet på den anden side af grillen, så spyddet falder i hak, som du kan se et eksempel på billedet nedenfor:

Hvad med modvægt? Nogle gasgriller eller andre kuglegrillers rotisserier kommer måske med modvægt. Det bruger jeg dog ikke, medmindre jeg skal lave en steg på 10 kg.

  1. Tænd rotisseriets motor

Sørg for at spyddet kan dreje frit rundt, kødet er sikkert og at drypbakken sidder i midten, lige under kødet. Hvis kødet sidder løst eller vipper når det drejer rundt, så skal du stoppe motoren og få drejet noget mere grillsnor rundt om kødet grundigt. Det er bedre at få det bundet godt ind, i stedet for at finde ud af at det har revet sig løst fra grillgaflen senere.

  1. Lav maden med låget lukkede

Lad motoren køre, luk låget og lad maden blive grillet med låget lukket så meget som muligt indtil kødet er færdigt. Jeg plejer at tjekke kødet efter en halv time for at sikre at alt er i orden og stadig drejer ordentlig rundt, hvorefter jeg lukker låget igen og lader det grille videre.

  1. Brug grillhandskerne, fjern grillspyddet fra grillen og læg kødet over på spækbrættet.

Vær forsigtig når du tager kødet af grillen. Grillspyddet er brændende varmt når du tager det af grillen, så det er vigtigt at du passer på så du ikke brænder fingrene. Brug derfor en grillhandske når du skal løfte kødet over til spækbrættet så du kan udskære det.

  1. Fjern stegen fra spyddet og fjern grillsnoren

Nu er det på tide at du skal fjerne stegen fra din grillspyddet. Brug her en tang eller en grillgaffel, pres kødet af spyddet og få det ned på spækbrættet. (Forsæt med at have din grillhandske på, indtil du har taget spyddet ud af stegen.) Skær grillsnoren af og fjern den fra stegen med det samme. Skorpen på kødet bliver hårdere når den køler af, så jo før du får snoren af jo bedre.

  1. Lad den hvile, udskær og server

Lad kødet hvile i 10 til 15 minutter, og derefter udskær og server det mest sprøde og møre kød du nogensinde har grillet før. Føl dig som en sand grillmester til sommer!

Hvordan gør man et rotisseri ren?

Med mange års erfaring har jeg fundet ud af hvordan man lettest gør et rotisseri rent. Mange tror at det kræver en masse arbejde at gøre et rotisseri rent, men det er faktisk ikke korrekt hvis man gør det rigtigt. Der er dog nogle ting man skal huske på, når man gør et rotisseri rent og dem vil jeg komme ind på her.

Når du rengøre dit rotisseri, så forlænger du også levetiden på dit udstyr så du ikke løbende skal du og købe nyt.
Nå, men lad os komme til sagen.

  1. Når du skal gøre dit rotisseri rent, så er det vigtigt at du gør det direkte efter brugen, da det er lettere at gøre rent når madresterne ikke har fået at sætte sig.
  2. Sæt gerne rotisseriet i vand, så du kan få løsnet fedtet og kødresterne hvis det sidder godt fast.
  3. Rengør det hver eneste gang du bruger det, for at undgå smagen fra tidligere mad du har tilberedt. Så er det også lettere at holde rent.
  4. Du må for guds skyld aldrig rengøre motoren med vand, men maksimalt tørre den over med en klud for at undgå der kommer vand i motoren.

Hvis du vil have et rotisseri af høj kvalitet, så anbefaler vi dette rotisseri.

Jeg håber dette inspirerer dig til at få gang i dit eget rotisseri til din næste grillsæson!

Ps. Nogle gange kan du godt finde griller der har indbygget rotisseri, men de er ofte også i den dyre ende. Her kan du ofte få lov at tage et mindre Rentefrit lån (reklamelink) så du i stedet får afbetalt den lidt dyrere grill, men til gengæld så har du den også længere.

Relaterede artikler:

Vores 13 bedste grill tips til sommer – Bliv en grillmester

Hvad er bedst, kulgrill eller gasgrill?

Sådan plejer og vedligeholder du din grill>